11 juni 2023

Modern dans, fridans

Av david

Under 1900-talet utvecklades en dansform som kommit att kallas modern dans eller fridans med ett annat uttryck. Modern dans handlar mycket om konstnärlighet och att uttrycka sig med hjälp av kroppen. Det är en samling av olika dansstilar och har inte de grundsteg som till exempel pardanser har.

Innebär ofta golvkontakt

Modern dans innebär olika rörelser som ofta lägger fokus på tyngden. Därför är modern dans ofta förknippad med golvkontakt och att kroppen sänks och höjs regelbundet.

Från ren provokation till kultdans

Modern dans är en slags upprorsdans som uppkom genom klassisk balett och jazzdans under slutet på 1800-talet. Eftersom det var kutym att balett var präglat av regler och att det var främst män som hade rättigheterna på sin sida kom den moderna dansen att bli en provokation. Till sist blev det också kvinnornas dans som nu fick stå mer i rampljuset än männen. En av pionjärerna hette Isadora Duncan. I början tyckte man att modern dans var hiskeligt men numera är det den vanligaste dansformen och du kan hitta många dansuppvisningar och koreografier att välja på i landet, bland annat Skånes Dansteater och den Moderna dansteatern.