15 juni 2023

Lev ut dansen

Av david

Det här är inte alltid så lätt men hemligheten med dans är att leva ut rörelserna och känna att hela din kropp och själ är med i dansen. Bry dig inte om hur andra ser dig. Om du känner dig obekväm i början kan du först börja träna hemma för att lära dig basen och att leva ut alla känslor. Oavsett om du dansar själv i en grupp eller om du dansar med en partner; våga ta ut stegen ordentligt och dansa med glimten i ögat.

Klä dig rätt för dansen

Beroende på vilken dans du utövar är det väsentligt att du har rätt kläder och skor. Modern jazzdans kräver skön klädsel som gör att du kan röra dig ordentligt. Benvärmare och sköna dansskor räcker, sedan kan du använda dansleggings och en skön t-shirt.

Dansar du balett är det balettskor och balettklädsel du ska ha. När du tränar behöver du normalt inte tyllkjolar i samma utsträckning, men balettskor och trikåer och en dräkt är det alla balettdansöser och dansörer behöver.

Dansar du pardans som tango, vals eller salsa är det vanligt att klä sig med passande klädsel. Vissa danser kräver en snygg och elegant utstyrsel, inte minst när man tävlar. Lång klänning, högklackat och en fin danskostym för männen är vanligt. Det finns speciella tangoskor för både män och kvinnor, skor för salsa och hela outfits för bugg, vals och swing. Att klä dig rätt för dansen gör att det blir ännu lättare att leva ut den och känna att du verkligen är en del av dansstegen. Det betyder inte att du måste köpa dyra kläder om du inte tävlar men någon form av passande outfit är bra att ha, både när du tränar och när du visar upp dansen. Tänk alltid på att vad du än dansar måste du känna dig bekväm och fin i det, annars är det ingen idé att fortsätta. Gillar du att dansa i jeans så gör det men tänk på att det inte begränsar rörligheten.

Kontrollera din kropp

Lev ut stegen men inte på ett överdrivet sätt. Försök att ta kontroll över kroppen så att dina armar och ben inte bara flyger omkring. Det ser bara töntigt ut. Dansa ut dina känslor men kontrollera kroppsspråket och se gärna videor på erfarna dansare för att se hur de gör det.