10 juni 2023

Hip hop

Av david

Hip hop är en av de nutida dansformerna som uppkom på 70-talet i Amerikas förorter. Det var en reaktion på både andra danser och samhället och är en mix av jazzdans, rock och streetdance. Streetdans och hip hop har ofta förväxlats men det är inte samma sak även om streetdans har många inslag i hip hopen. Dansen uppkom också i samband med att hip hop-musiken föddes och med den kom också en annan klädstil och rörelsemönster. Hip hop kräver mycket styrka och flexibilitet och innebär ofta att dansaren befinner sig på golvet med ryggen eller händerna och gör konster och rörelser där. Dessa rörelser uppkom främst ur breakdance som i sin tur har uppkommit genom kampsport och rock.

Hip hopens tekniker

Även om hip hop är en mycket fri dans som utgår från hur dansaren vill uttrycka sig så är det främst dessa fyra tekniker som gäller:

  • groove
  • bounce
  • drop
  • rocking

Genom att använda dessa fyra tekniker så hittar man både flow och känsla i stegen och i rörelserna. Hemligheten i hip hop är att få ett så kallat gungande i kroppen, vilket sätter prägel på hela dansen.