Dansterapi: När dans blir läkande för kropp och själ
I en tid då psykisk ohälsa ökar, särskilt bland unga, framstår dans som en alltmer relevant och lustfylld väg till läkning. Dansterapi, med sitt fokus på rörelseglädje och kroppskännedom, har visat sig vara en effektiv metod för att både förebygga och behandla psykisk ohälsa, minska stress och stärka självkänslan. Den här artikeln utforskar dansens läkande kraft, från antiken till modern forskning, och ger exempel på hur den kan användas.
Dansens historiska rötter
Dans har i alla tider varit mer än bara underhållning. Det är en uråldrig konstform som historiskt sett fungerat som ett kraftfullt verktyg för kommunikation, spirituellt uttryck och inte minst, läkning. Redan i antika civilisationer användes dans i rituella och ceremoniella sammanhang, ofta med syftet att hela både den fysiska och psykiska hälsan. Inom hinduisk mytologi sägs dansen ha skapats av guden Brahma just för att hela mänsklighetens lidande. Denna idé om dans som en kraft för läkning och välbefinnande är djupt rotad i vår historia, vilket beskrivs i (PDF) BENEFITS OF DANCE THERAPY.
Vad är dansterapi?
Dansterapi, eller dans- och rörelseterapi (DMT), är en konstnärlig terapiform som kombinerar dansens kreativa uttryck med psykoterapeutiska principer. Här är det centrala att kropp och själ ses som en helhet – de är oupplösligt sammanlänkade. Genom att använda rörelse som ett språk, kan dansterapi hjälpa till att utforska och bearbeta inre upplevelser som kan vara svåra att uttrycka i ord.
Dansterapins breda användningsområde
Dansterapi används inom en mängd olika områden. Inom somatiken (läran om kroppen som en helhet av kropp, själ och ande) kan den öka kroppsmedvetenheten och hjälpa patienter att hantera smärta. Inom psykiatrin erbjuder dansterapi ett icke-verbalt sätt att uttrycka och bearbeta känslor och trauman. Metoden används också inom primärvård, rehabilitering, specialundervisning och i förebyggande arbete, och passar alla åldrar.
Dansterapins teoretiska grund
Dansterapin hämtar kunskap från utvecklingspsykologi, anknytningsteori, affektteori (läran om känslornas psykologi) och neurovetenskap. För att analysera rörelse används specifika tekniker, bland annat Labans rörelseanalys (LMA), Kestenbergs Rörelseprofil (KMP) och Bartenieff Fundamentals. Dessa verktyg hjälper dansterapeuten att tolka patientens rörelsespråk. Vill du fördjupa dig kan du läsa mer på DMT Sverige.
Forskning om dans och hälsa
Fysisk aktivitet är känt för att motverka psykisk ohälsa, och dans har visat sig ha särskilt positiva effekter. Studier, som en åtta månader lång interventionsstudie på tonårsflickor, visade förbättringar i självskattad hälsa, vilka kvarstod även efter interventionen. Socialstyrelsen stödjer också användningen av fysisk aktivitet vid behandling av lindrig depression och ångest.
Anna Duberg och ”Dans för Hälsa”
Anna Duberg, forskare vid Örebro universitet, har spelat en central roll i att belysa dansens positiva effekter, särskilt för unga med psykisk ohälsa. Hennes forskning, som ligger till grund för programmet ”Dans för Hälsa”, visar att kravlös dans kan vara ett komplement till traditionell terapi. Resultaten visar ökad självskattad hälsa och minskad smärta, trötthet och stress hos deltagarna. Idag erbjuder cirka 190 orter i Sverige dans som komplement till annan terapi, vilket är ett resultat av Anna Dubergs forskning, som du kan läsa mer om i SVT Nyheter.
Citat från deltagare och forskning
Forskningen bekräftas av deltagarnas egna ord. Dansen beskrivs som en ”oas från stress” och ger en känsla av ”kroppsförankrad självtillit”. Även i dansgrupper för Parkinsonpatienter, som den som drivs av Västra Götalandsregionen, vittnar deltagarna om positiva effekter, där dansen mjukar upp kroppen och ger livsglädje.
Hur dansterapi fungerar: Kropp, psyke och biokemi
Det finns flera förklaringar till dansens positiva effekter. Människokroppen är skapad för rörelse, och dans kan öka nivåerna av signalsubstanser som serotonin och noradrenalin, som är viktiga för humöret. Dessutom frigörs endorfiner, kroppens eget ”må-bra-hormon”. Forskning visar också att dans, specifikt argentinsk tango, kan frigöra hormonet oxytocin vid beröring, vilket minskar stress och främjar avslappning, vilket beskrivs i tidningen Fokus.
Psykologiska och sociala fördelar
Dans kan fungera som en distraktion från stress och negativa tankar, och den positiva upplevelsen av att delta stärker självkänslan. Studier visar att unga flickor som är fysiskt aktiva ofta har en mer positiv kroppsbild. Den sociala gemenskapen i gruppdans minskar dessutom känslan av utanförskap, vilket bekräftas av Friskis&Svettis.
Dansens biomolekylära effekter
Forskning börjar även visa dansens effekter på molekylär nivå. Dans kan påverka nivåerna av hormoner och andra ämnen i kroppen, som kväveoxid (viktigt för hjärtat), serotonin och dopamin (påverkar humör och kognition), östrogen (viktigt för kvinnors hälsa) och kortisol (stresshormon). Dans har också visat sig ha positiva effekter på metabola markörer som glukos, triglycerider och kolesterol. Mer om detta kan du läsa i American Journal of Dance Therapy.
Att börja dansa – och hitta rätt
Det fina med dans är att det är tillgängligt för alla. Det finns en mängd olika dansstilar att välja mellan. Det viktigaste är att hitta en stil som du tycker är rolig och som passar dig.
Hitta din dansstil och gemenskap
Prova på olika dansklasser – många dansskolor erbjuder prova-på-lektioner. Var inte rädd för att testa något nytt! Det viktiga är att hitta en dansform och en grupp där du känner dig bekväm. Kom ihåg att fokus ska ligga på rörelseglädje, inte prestation.
Skillnaden mellan danstyper
Det är viktigt att skilja på vanlig dans (fokus på teknik och prestation), kravlös dans (fokus på rörelseglädje) och dansterapi (en terapiform ledd av en utbildad dansterapeut). Kravlös dans kan vara ett bra första steg, medan dansterapi är lämpligt för den som söker professionell hjälp.
Hitta en kvalificerad dansterapeut
Om du är intresserad av dansterapi är det viktigt att hitta en kvalificerad terapeut. DMT Sverige är en bra resurs för att hitta auktoriserade dansterapeuter. De erbjuder information och kan hjälpa dig att hitta en terapeut. Kom ihåg att auktorisation inte är samma sak som yrkeslegitimation, vilket krävs för att bedriva dansterapi inom hälso- och sjukvården.
Dans – en helande kraft för framtiden
Dans är mer än bara steg och rörelser – det är ett språk som talar till kropp och själ. Genom dansterapi får denna kraft en terapeutisk inramning. Att ”låta kroppen läka själen” genom dans är en möjlighet som kan bidra till bättre hälsa. Genom att fortsätta utforska och integrera dans i samhället kan vi skapa en framtid där rörelseglädje och kroppsmedvetenhet blir en naturlig del av allas liv. Som Läkartidningen beskriver, kan dans ge unga skydd mot psykisk ohälsa.