30 maj 2023

Medeltida danser

Av david

Dans för både stora och små

Alla är inte födda att dansa sägs det, men om du tränar ordentligt och tar tips av experter om rätt moves så kan du bli riktigt dansant. Även om du inte känner att du har rytmen i blodet är det ganska lätt att lära sig. Det första du bör göra är att anmäla dig till en danskurs, antingen till en allmän danskurs där du lär dig flera olika danser, eller till en specifik kurs för en speciell dans.

Hitta en danspartner

Om du ska dansa pardans i någon form så är det bra om du hittar en danspartner att gå med. Det sporrar er båda och gör att du går dit oftare än om du är själv. Ska du däremot gå en danskurs i grupp som inte kräver en partner är det bara att leta upp din närmaste dansstudio eller ta privatkurser hos olika aktörer. Du kan till exempel kontakta Folkuniversitetet eller Dansstudion som finns i många svenska städer. Vissa kurser kostar, andra är helt gratis.

Viktigt att du gillar dansen ifråga

Du kommer aldrig att gå till danskursen om du inte gillar dansen ifråga. Ta några minuter och fundera över vilken dans du helst skulle vilja lära dig. Kanske tycker du att tango är en vacker dans och brinner för att lära dig stegen. Eller så älskar du salsans härliga rytm. Kanske du önskar att du kunde mer av vals eller någon av de klassiska danserna. Gå inte och dansa för någon annans skull, för då finns risk att du slutar illa tvärt.

Att dansa innebär mer socialisering

Dans är en perfekt motionsform som gör att du tränar hela kroppen utan att tänka efter hur jobbigt det är. När du går på gym tänker du säkert ofta hur trist det är att släpa sig dit för att pusta och svettas på löpbandet eller på motionscykeln. Dans tränar hela kroppen, stärker ditt hjärta och är framför allt en social form av motion då du möter många människor som gillar samma sak som du. Att dansa är ett perfekt sätt att stifta nya bekantskaper och få fler vänner. Kanske du träffar din nästa bästa vän där eller kanske din kommande livspartner.

Låt dina barn dansa

Att dansa är lika kul för barn som för vuxna. Dans är nästan som en lek för barn. Låt gärna dina barn ta del av en danskurs för barn där man fokuserar på att ha roligt samtidigt som barnen får röra på sig. Sök upp en dansskola och anmäl dig eller dina barn.

Lär dig dansa hemma i vardagsrummet

Om du inte är redo att möta folk än så kan du ta danskurser online hemifrån. Ladda ner en danskurs och följ instruktionerna så känns det bättre sedan när du söker till en riktig dansskola. Då får du in grundstegen och rörelserna.